Fondată în 2006 ca producător de carne de pui, Axedum acoperă întregul ciclu de producție de la producerea furajului biologic până la sacrificare și livrarea cărnii de pui. Sistemele de procesare de înaltă calitate sunt asigurate cu grijă și dedicare într-un circuit închis de la semințele de cereale la furculiță. Compania respectă pe deplin standardele europene HACCP și ISO 22000 și este certificată și pentru HALAL. Producătorul de păsări de curte Axedum a finanțat două investiții cu ajutorul unui împrumut de la Linia de Creditare EU4Business-BERD. Prima investiție a ajuns la 500.000 Euro și a constat din echipamente de producție avansate, un nivelator, echipamente automate de cântărire și etichetare, echipamente de ambalare, o nouă stație de transformare și ventilație. A doua investiție a fost finanțată printr-un împrumut de 200.000 Euro și a inclus echipamente de producție suplimentare, precum și vehicule de livrare frigorifice. Ambele proiecte au fost verificate în condițiile COVID-19, în aprilie 2020 și, respectiv, în februarie 2021.
Investiția în timp util și granturile primite au ajutat compania să furnizeze în continuare consumatorilor din Moldova carne de pui de înaltă calitate. Odată cu întreruperile din ce în ce mai frecvente a lanțurilor internaționale de aprovizionare, companii precum Axedum au devenit contribuabili importanți în aprovizionarea cu alimente locale. Pentru a asigura operațiuni continue, compania a introdus rapid măsuri stricte pentru a-și proteja lucrătorii de infectarea cu COVID și pentru a menține compania operațională.
Măsurile au inclus purtarea obligatorie a măștilor la fața locului și, de asemenea, schimbarea regulată a măștilor. Au fost instalate mai multe scanere digitale ale corpului, care monitorizează automat temperatura corpului personalului. Scanerele de temperatură ale corpului sunt conectate la ecrane digitale, permițând măsurarea temperaturii la o distanță de câțiva metri (intrare / ieșire / coridoare etc.) fără a perturba fluxul de lucru. Panourile informative îi informează pe angajați despre distanțarea socială, despre utilizarea dezinfectantelor disponibile, măștile și schimbarea regulată a măștilor și noile reguli cu privire la pauze și mese. Conform măsurilor COVID, angajaților nu li se mai permite să aducă mâncare de acasă. În schimb, prânzul și gustările sunt oferite în cantina companiei, unde grupurile sunt restricționate la 10-12 persoane și unde orele de prânz ale fiecărui grup sunt reglementate pentru a asigura distanța socială.
Pe baza succesului celor două investiții anterioare și pentru a-și extinde rolul important în asigurarea aprovizionării cu alimente a cetățenilor, compania implementează acum o modernizare suplimentară a facilităților sale de producție de la 2.000 de păsări pe oră până la o capacitate de procesare de 4.000 de păsări. Această nouă investiție de 2,3 milioane Euro, finanțată printr-un împrumut al Liniei de Creditare EU4Business-BERD, include noi echipamente de procesare, camere de răcire și o stație de epurare a apelor uzate.
Suma împrumutului: | 700.000 Euro |
Valoarea grantului: | 105.000 Euro |
Investiție: | Echipamente de producție, transformatoare și surse de alimentare, sistem de ventilație, transport |
Economii de energie | 383 MWh / an |
Reducerea emisiilor de GES | 96 tCO2 / an |
Cota energiei economisite | 27 % |
Dezvoltat și susținut de către:
Implementat de:
Verificat de către:
© Copyright 2021. All Rights Reserved.